Aquadoen, onderdeel van de Stichting Circulair Ambachtscentrum Venlo 

  • Repair Cafe Venlo-Oost heeft in 2020 een initiatief ontwikkeld, zwerfafval op en langs de Maas opruimen. Maar dan vanuit een boot, juist voor de plekken waar vanaf de kant het voor de mensen die deelnemen aan opruimacties te moeilijk is.

Waar dichte struiken staan en veel stenen liggen die het onbegaanbaar of te gevaarlijk maken om daar te ruimen. 84 procent van het zwervende afval in ons water is plastic, zo ontdekten onderzoekers van het initiatief Schone Rivieren.

Met 221 rivieronderzoekers verzamelde Schone Rivieren in 2018 bijna 77.000 stuks afval. Ook langs de oevers van de Maas is zwerfafval aanwezig, maar ook in de rivier zelf.

Aquadoen is partner in de Schone Rivieren Alliantie. Wij steunen de ambitie van Schone Rivieren: plasticvrije rivieren in Nederland in 2030. Wij dragen actief bij aan oplossingen om dit te bereiken en roepen met Schone Rivieren op tot dringende acties, die zorgen voor een grondige aanpak bij de bron:

1. Het reduceren van de productie en consumptie van plastic

2. Het herontwerpen van plastic producten

3. Het verbeteren van beleid ten aanzien van plastic.

Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Schone Rivieren brengt samen met duizenden vrijwilligers de plasticvervuiling in Nederland in kaart, ruimt het op en pakt het probleem aan bij de bron.