Uitleg berekeningen.





Het repareren van één product in een Repair Café kan tot 24 kilo CO2-uitstoot

voorkomen. Dat is een van de conclusies die Steve Privett trekt in een onderzoek

waarmee hij onlangs afstudeerde aan de Universiteit van Surrey (VK).

Privett, verbonden aan Repair Café Farnham, onderzocht gegevens van bijna

3.000 reparaties, uitgevoerd in 13 Repair Cafés in het VK. Hij bekeek allerlei

aspecten van de producten en hun reparatie: het gewicht van een voorwerp, de

afstand die bezoekers aflegden voor de reparatie, hoe lang het product na afloop

van de reparatie weer kon worden gebruikt…


Als zijn bevindingen kloppen, zou dat betekenen dat alle Repair Cafés ter wereld

(op dit moment 1.689) gezamenlijk iedere maand* meer dan 709.000 kilo CO2

kunnen besparen. Dat staat gelijk aan een CO2-besparing van 8.500.000 kilo per

jaar. Gezien de schatting** dat een gemiddelde persoon in de westerse wereld

jaarlijks een CO2-uitstoot van 10.000 kilo veroorzaakt, betekent dit dat de Repair

Café-beweging op dit moment de jaarlijkse CO2-uitstoot van maximaal 850 mensen

kan voorkomen.







De onderzoeker benadrukt dat zijn bevindingen indicatief zijn en bedoeld om een

algemeen beeld te geven van hoe Repair Cafés de CO2-uitstoot kunnen

beïnvloeden. "Ik hoop dat dit onderzoek verder debat stimuleert en leidt tot meer

actie voor een duurzame toekomst", zegt hij.


In zijn onderzoek trekt Privett ook andere conclusies. Bijvoorbeeld dat reparatie

vaak vooral wordt belemmerd door gebrek aan reparatiekennis bij het algemene

publiek, en minder doordat producten slecht repareerbaar zijn. Hij betoogt dat

gewone mensen de kennis missen om bij problemen met huishoudelijke

voorwerpen een diagnose te kunnen stellen en het probleem op te lossen.

Daardoor zijn ze geneigd producten weg te gooien, terwijl de hoge slagingspercentages in het Repair Café

 aangeven dat veel problemen wel degelijk opgelost kunnen worden.